Gezondheidszorg en welzijnszorg nieuws

De gezondheidsvoordelen van kruiden

In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: De gezondheidsvoordelen van kruiden. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: Dr. Eric Berg DC

Als gepassioneerd voedselliefhebber en voedingsdeskundige ben ik altijd op zoek naar die sweet spot waar lekker en gezond elkaar ontmoeten. Kruiden troffen het perfect. Deze weelderige bladeren – peterselie, basilicum, koriander, munt, tijm, oregano, rozemarijn en dergelijke – voegen niet alleen een verleidelijk aroma, frisse smaak en levendige groene kleur toe aan voedsel, maar hebben ook opmerkelijke gezondheidsvoordelen. Wanneer je verder gaat dan alleen kruiden als garnering en ze als belangrijke culinaire spelers gaat zien, gaat er een wereld van gezonde smaak voor je open.

Gezondheidsvoordelen

Kruiden worden al sinds de oudheid gebruikt vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen, meestal geconcentreerd in thee en tincturen. Meer recentelijk is hun gezonde waarde als voedselingrediënt gerealiseerd. Ten eerste voegen kruiden een vleugje smaak toe aan voedsel, waardoor je minder zout hoeft te gebruiken zonder in te boeten aan smaak. En verschillende kruiden, waaronder peterselie, bevatten aanzienlijke hoeveelheden van de essentiële vitamines A, C en K. Maar de ware kracht van kruiden ligt in hun rijkdom aan beschermende polyfenolen – plantaardige stoffen met krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Stapels onderzoeken tonen aan dat polyfenolen in kruiden helpen bij het bestrijden van ziekten als kanker, hartaandoeningen, Alzheimer, diabetes en meer. Polyfenolen zijn antimicrobieel, dus ze kunnen ons ook helpen beschermen tegen schadelijke bacteriën. Hoewel veel van de onderzoeken naar de effecten van kruiden betrekking hebben op geconcentreerde oplossingen van de actieve componenten van de bladeren, zijn er aanwijzingen dat hun voordelen nog steeds van toepassing zijn als ze worden gekookt en ook als onderdeel van een gewone maaltijd worden gegeten.

Kopen en opslaan

De beste manier om verse kruiden binnen handbereik te hebben, is door ze zelf te kweken, in je tuin of in potten op je vensterbank. Op deze manier hoef je alleen maar te knippen zoals gewenst, en de schoonheid en geur van de planten zullen een natuurlijke herinnering zijn om ze te gebruiken. Zorg er bij het kopen van gesneden kruiden voor dat de bladeren niet verwelken of vergelen – ze moeten helder of diepgroen zijn, afhankelijk van de variëteit, en er parmantig uitzien. Om ze te bewaren, was en dep of centrifugeer ze droog in een slacentrifuge, wikkel ze vervolgens in een vochtige papieren handdoek en plaats ze in een plastic zak of een luchtdichte container. Hoe zorgvuldig je ze ook selecteert of bewaart, vers gesneden kruiden zijn zeer bederfelijk. De zachtste blaadjes, zoals basilicum en koriander, blijven in de koelkast meestal niet langer dan een week goed. Stevigere soorten als peterselie en oregano zijn wat langer houdbaar, en stevige rozemarijn en tijm zijn enkele weken houdbaar. Om ze langer te bewaren, hak ze fijn en plaats ze in ijsblokjesbakjes met bouillon of water. Bevriezen; doe de kruidenblokjes vervolgens in een plastic zak en bewaar ze diepgevroren om toe te voegen aan soepen, stoofschotels en sauzen.

Conclusie

Hoewel verse kruiden een zuivere, heldere smaak en lenteachtige aantrekkingskracht hebben, moet je gedroogde kruiden niet afschrijven, want die hebben hun eigen voordelen. Gedroogde kruiden zijn gemakkelijk bij de hand te houden, en ze zijn minstens zo heilzaam als verse, zo niet meer, omdat het droogproces de polyfenolen en smaken juist concentreert. Als je gedroogde kruiden koopt, koop ze dan in kleine hoeveelheden die je in minder dan een jaar kunt gebruiken, omdat hun smaak met de tijd vervaagt. En houd er rekening mee dat als een recept een eetlepel vers gehakt kruid nodig heeft, je in de regel een theelepel gedroogd kunt vervangen.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button