Gezondheidszorg en welzijnszorg nieuwsOpleiding, carrière en werk nieuws

Een gezond gebit speelt een grote rol op de werkvloer

Je werkkleding (bedrijfskleding) speelt een belangrijke rol. Het vertelt veel over jou. De één gaat compleet in stijl, de ander gooit er een beetje met de pet naar. Maar werkkleding is niet het enige waar mensen naar kijken. Bij een sollicitatiegesprek of wanneer je klanten ontmoet zullen zij ook letten op je uiterlijke verzorging. Make-up, nagels, haren en natuurlijk je tanden. Deze zijn veel zichtbaar. Tijdens het praten en als je lacht. Mondhygiëne is erg belangrijk. Niet alleen voor je uitstraling, maar ook voor je gezondheid. Uit onderzoeken blijkt dat een mooi en schoon gebit beter scoort en niet alleen voor functies zoals verkoper of verzorger. Mensen zien gewoon liever een stralende lach. Oké, het hoeven geen blinkende, gebleekte tanden en kiezen te zijn, maar dat er zichtbaar goed voor gezorgd wordt, stellen de meesten toch op prijs. Uit de onderzoeken blijkt dat mensen met een gebit waar goed voor gezorgd wordt meer voor elkaar kunnen krijgen dan iemand met een minder goed gebit. Ze verkopen sneller een product of worden eerder aanbevolen.

Slechte verzorging zorgt voor ziektes

Steeds meer ziektes kunnen in verband worden gebracht met een slechte mondhygiëne. Denk aan aderverkalking en longontsteking, maar ook hart- en vaatziekten kunnen het gevolg zijn van een slechte verzorging van de tanden, kiezen en het tandvlees. Ook blijkt dat mensen met een slechte mondhygiëne sneller hersenaandoeningen ontwikkelen, zoals de ziekte van Alzheimer. Wanneer er ontstekingen en gaatje ontstaan komen de bacteriën in de wortelkanalen. Vervolgens komen deze weer terecht in de bloedbaan.

Hoe zorg ik voor een gezond en sterk gebit?

We eten en drinken de hele dag door. Elke keer als we dit doen komt er een zuur vrij dat het glazuur van je tanden en kiezen aantast. Hoe vaker je achter elkaar eet of drinkt, hoe minder tijd je lichaam heeft om het glazuur te herstellen. Hierdoor ontstaat tandplak en dat is de boosdoener. Wanneer dit niet goed wordt weggepoetst gaat het zorgen voor tandsteen, ontstekingen, gaatjes en uiteindelijk parodontitis. In een vergevorderd stadium zullen wortels afsterven en je tanden en kiezen uitvallen. Zo ver wil je het natuurlijk niet laten komen. Een aantal tips:

– Probeer je maaltijd af te sluiten met een glas water. Drink na je wijntje of kop koffie een glas water. Water spoelt een groot deel van de suikers en andere stoffen die je tanden en kiezen aanvallen weg.

– Poets minimaal twee minuten. Niet alleen de voorkant, maar ook de zijkanten en achterkanten van je tanden en kiezen. Het lijkt zo makkelijk om je tanden te poetsen, maar nog steeds zijn er veel mensen die het niet goed aanpakken en plekken overslaan.

– Mondwater wordt veel gebruikt na het poetsen, maar veel van deze producten bevatten niet de stoffen die tandpasta bevatten. Wanneer je na het poetsen mondwater gebruikt spoel je de belangrijke stoffen van de tandpasta weer weg.

– Tussen je tanden en kiezen kom je bijna niet met je tandenborstel. Gebruik na het poetsen tandenstokers, borsteltjes of flosdraad om de plak ertussen te verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button