Huis, tuin en keuken nieuws

Eetkamertafel klein of maar helemaal geen eettafeltje?

Geef het gemiddelde huishouden maar eens de kost. Die kost gaat dan als warme hap op het bordje en op schoot, genesteld op de bank met aan de horizon de breedbeeldtelevisie als afleiding. Een eetkamertafel klein of groot is niet meer nodig, zo lijkt het. We zijn in het westen een traditie gestart van tafelloos warm eten en kennelijk bevalt die wel. Is het om de informele en gezellige sfeer of komt het omdat er tegenwoordig zoveel eenpersoonshuishoudens zijn? Toegegeven, een televisie praat niet met je, maar je hebt wel het gevoel dat je zit te eten met wat leven om je heen. 

 

Een eetkamertafel klein nog wel, hoort bij je interieur

Toch zal de eettafel moeilijk compleet weg te halen zijn uit onze woonruimte. Inderdaad, er zijn best wel veel studio’s en appartementen en soms zelfs kleine woningen waar zo’n grote eettafel eigenlijk misstaat; gewoon, omdat hij nu eenmaal zoveel ruimte inneemt. Vanuit ruimtebesparing gaan mensen dan over tot een minibarretje bij het keukenblok zodat je voor het kamerdeel tenminste plek hebt voor een paar luie zetels. 

 

Op zoek naar een tafel die niet stoort

Er zijn ook veel huisbewoners die het met een niet te grote woonkamer moeten doen. Daar zit dan ook al een inbouwkeuken bij in. Denk aan een vloeroppervlak van zo’n 20 tot 25 m2. Dat houdt niet over en een eetkamertafel wordt al snel een obstakel, dan. Wie zichzelf niet tot de bank wil veroordelen en een keukenbarretje best beroerd vindt zitten, die heeft dan nog de uitweg van een eetkamertafel klein van formaat maar wel voldoende om er, ook met de geliefde ander, nog heerlijk aan te verwijlen. 

 

Eetkamertafel klein? Niet als je die uit kunt klappen

Samen kun je heerlijk van je eigen kleine ruimte aan je mini-eettafel genieten. Maar er wil nog wel eens bezoek komen dat bijvoorbeeld mee-eet. En moet wel eens met z’n vieren een kaartje gelegd worden en binnenvallende familie schaart zich ook graag rond de tafel. Dan is zo’n dwergtafeltje natuurlijk niet handig. Oplossing is dan om een kleine eetkamertafel te kopen met uitschuifbare of uitklapbare delen. Zo kun je in een ommezien het oppervlak van je tafelblad twee keer zo groot krijgen. Je levert daar dan wel even ruimte voor in, maar dat geldt enkel voor de duur van het bezoek, dus dat heb je er zeker voor over. Er zijn tegenwoordig ook al tafels die geautomatiseerd vergroot kunnen worden. 

 

Tafelblad, 80 bij 80 cm of net wat meer

Aan welke maten moet je eigenlijk denken bij een eetkamertafel klein van formaat? De hoogte is min of meer gelijk aan die van een gewone tafel, met een standaard van 70 cm tot ca 80 cm. De keuze die je hieruit maakt, is afhankelijk van je huishouden. Lange mensen? Of vrij klein? Natuurlijk hangt dat ook weer af van de hoogte van je eetkamerstoelen. Veel mensen met een kleine kamer zweren bij een ronde tafel. Daar kunnen, ook bij een klein tafeltje, meer mensen aan zitten dan bij een hoekige houten tafel. En je loopt ook veel gemakkelijk om zo’n tafel heen; kinderen op een bepaalde leeftijd kunnen ook niet met hun voorhoofd tegen een tafelpunt oplopen.

Vond je deze blog interessant? Lees meer op nieuws over. Of bekijk onze ‘alle nieuws blogs‘ pagina voor leuke onderwerpen en artikelen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button