Informatie en Communicatie Technologie (ICT) nieuwsOnderwijs en Onderzoek nieuwsOpleiding, carrière en werk nieuws

Excel cursus Youtube

In deze mooie informatieve nieuws blog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Excel cursus Youtube. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: “Excel voor Beginners” Introductie Excel (Nederlands).

Inleiding

Dit is de eerste video in een reeks waarin ik de basisbeginselen van Excel uitleg. Er zijn drie soorten invoer voor cellen: tekst, getallen en formules. Via formules krijgen alle cellen samenhang. Cellen kun je een opmaak geven.

00:00 intro
01:31 Tekst en getallen invoeren. Pijltjestoetsen voor navigatie
02:28 De formulebalk
03:42 Celgebied selecteren en euronotatie
04:40 Selectie verplaatsen
05:36 Celkleur en tekstkleur
06:29 Formule invoeren met celverwijzing
08:22 Getalnotatie: procenten, aantal decimalen, valuta
08:40 Alles wordt automatisch doorgerekend!
10:14 Formule kopiëren
12:17 Lijst getallen optellen
14:03 Afdrukvoorbeeld
14:41 Celranden
15:59 Rij invoegen
16:43 Cellen samenvoegen en centreren
17:27 Tabbladen maken en hernoemen

In deze video geef ik je een korte introductie in Excel. En zoals in de meeste van mijn video’s doe ik dat vanaf het begin, dus ik doe dat vanaf leeg sheet zodat jij als je dat zou willen mee kunt doen. Als ik zal opstart dan zie je dit venster, en dan kunnen we als je al een Excel bestand hebt gemaakt, kan je met recente bestanden hogere of hier natuurlijk een bestand openen. Wij gaan een leeg bestand aanmaken dus we kiezen voor een lege werkmap. Dan zie je dit scherm allemaal vakjes en het idee van Excel is dat je die vakjes gaat vullen met teksten getallen of formules. Zodat je dan rekenbladen kunt maken nou eerste bezwangeren wij gaan maken is even een boodschappenlijstje. Voordat we dat gaan doen even twee dingen. Ik heb je hier automatisch opslaan uitstaan en ze dat als ik het wel opslaan moet ik met de hand gaan opslaan. Je kan ook kiezen voor automatisch opslaan, hou ik zelf niet zo van. In tweede is dat ik een Nederlandse versie gebruik, als jij een anderstalige versie gebruikt kan je natuurlijk ook gewoon meedoen. In andere video laat ik zien hoe je de Nederlandse versie kunt instellen of installeren. Ik heb in ieder geval een Nederlandstalige Excel versie met Nederlandstalige Windows.

Deze uitleg video kun je ook goed gebruiken om te oriënteren of je een Excel cursus nodig hebt, of toch niet. 

Tekst en getallen invoeren. Pijltjestoetsen voor navigatie

Ik heb hier allemaal vakjes die kan ik aanklikken en die ga ik eens beginnen met vullen. Ik ga een appel kopen, druk op enter dan gaat die naar volgende vakje ik ga peren kopen en ik ga banaan. Appels, peren, bananen, hebben een prijs per stuk, laten we zeggen dat een koppel 50 cent kost, dan typ ik in 0,5. En als je wilt navigeren, dus je wil van een naar een ander vakje, dan kun je een vakje gaan aanklikken en beginnen met typen. Je kan ook met de pijltjestoetsen navigeren door vakjes als je een hele lijst gegevens van intypen dan is het navigeren met je pijltjestoetsen misschien sneller, maar het kan allebei.

Excel Youtube

De formulebalk

Een peer, laten we zeggen dat dat 60 cent kost, dus 0,6 en dan zie je op het moment dat je aan het typen bent dat je je boven in de formulebalk zie je ook 0,6 verschijnt. In de formule balk zie je altijd de inhoud van een vakje. Op het moment dat dat teksten of getallen zijn, maakt dat op zich niet zoveel uit, maar met opmaak enzovoorts kan het er anders uit zien dan dat je hier hebt ingetypt, in de formulebalk dus. Je kan ook in de formulebalk typen dus als ik in dit vak het getal lopen we vieren op typen dan kan ik in de formulebalk klikken en dan 0,4 type maakt niet uit of je dan of je dubbelklikt en ga typen dus met ‘esc’ ik ga je uit vakje of dat je in de formulebalk typt. Nou ik heb nu drie prijzen per stuk, en dan heb ik hier aantallen, dus ik kan bijvoorbeeld 4 appels 6 en peren en 5 bananen, en of ik nou op enter druk of met de pijltjes, dan naar volgende vakje ga maakt op zich niet uit.

Celgebied selecteren en euronotatie

En ja ik heb nu een boodschappenlijstje maar dat wil ik een beetje gaan opmaken. Die getallen wil ik in euro’s hebben dus ik ga dan, je kan een vakje aan klikken en daar opmaak op toepassen, maar handiger is als je een hele lijst vakjes hebt die je met een bepaalde opmaak wilt geven om die hele lijst te selecteren. Ik klik in het midden van B1 en maak een sleepbeweging naar beneden, zodat ik B1 tot en met B3 heb geselecteerd, en dan ga ik die een opmaak geven. Ik maak daar euro’s van. Dan klik je op die knop met valutanotatie, je kan er open klikken in een andere valuta kiezen, of via meer getalnotaties kan je ook allerlei andere exotische valuta kiezen. Dus nu heb ik die drie vakjes in euronotatie gezet.

Selectie verplaatsen

Nu wil ik eigenlijk kolomtitels gaan invoeren, en daarvoor selecteer ik even alle vakjes waar ik iets in heb getypt, dus ik klik op A1 in het midden van A1 en ik maak een sleepbeweging tot en met C3 dan heb ik ze, en dan laat ik de muis los, heb ik ze allemaal geselecteerd. Nu ga ik ze verplaatsen, dan ga je op de rand staan ergens op de rand van je selectie zodat je cursor vier pijltjes wordt en dan sleep je hem eentje naar beneden, en dan heb je je selectie verplaatst. Dan klik je op A1 gaan we dan typen ‘artikel’, pijltje naar rechts, prijs per stuk, pijltje naar rechts, en dan aantal, enter. En nu heb ik een titels boven gezegd nu wil ik nog iets meer opmaak eraan geven.

Celkleur en tekstkleur

Ik wil de titels bijvoorbeeld paarse achtergrond met witte letters hebben. Klik midden op A1 sleep naar C1 en heb ik za allen geselecteerd. Geef ik ze even een paarse achtergrond met witte letters. Nu heb ik een klein lijstje. Ik wil natuurlijk eigenlijk ook weten wat de subtotalen zijn. Dus ik ga de prijs, dus die vier appels van 50 cent daarvan wil ik ook gaan uitrekenen dat dat 2 euro in totaal is. Dus ik typ daar boven subtotaal en als ik nu op enter druk dan maak die dat vakje ook paars met witte letters omdat Excel ervan uitgaat dat de opmaak van het vakje hetzelfde moet zijn als de vakjes links daarvan.

Formule invoeren met celverwijzing

Dan heb ik dat subtotaal, dat wil ik gaan berekenen, nou die berekening, elke berekening begint met een ‘=’ teken. Wat ik nu zou kunnen doen, maar wat niet zo handig is, wat ik nu zou kunnen doen is typen nul komma vijf maal vier, enter. En wat er dan gebeurt is je ziet het getal 2 als resultaat maar nu zie je in de formulebalk de formule die daar onder zit. Een formule aanpassen kan je doen in de formulebalk of, dubbelklik in het vakje en dan kan je in het vakje typen, waar je doet maakt op zich niet zoveel uit. Dit is niet de manier waarop je een formule typt, want als je een formule typt die afhankelijk is van andere vakjes, dan is het de bedoeling, dan doe ik nu even op ‘delete’ zodat mijn formule weg is, dan is het de bedoeling dat je gebruik maakt van celverwijzingen. Dus ik typ nu elke formule begint met een ‘=’ teken, dan kun je b2 intypen, zo op deze manier. Dan zie je nu dat B2 in mijn formule blauw word en een blauw vakje, blauw randje om het vakje B2 verschijnt. Maar in plaats van dat ik B2 typ, kan ik ook B2 aanklikken. Dat weet allen, als ik in een formule bezig ben, dus nadat ik een ‘=’ teken heb ingetypt. Dan vermenigvuldigen met het aantal, dus dan klik ik c2 aan. Nu enter en zie je dat daar twee euro verschijnt. Hij zet het nu in valutanotatie omdat hij ervan uitgaat, het is een valutanotatie keer een getal dus het zal dan ook wel in valutanotatie moeten.

Getalnotatie: procenten, aantal decimalen, valuta,

Als je dat niet wilt kun je dat aanpassen hier kun je allerlei notaties intypen, met decimalen, zonder decimalen, gewoon getal, of bijvoorbeeld valutanotatie. Het mooie van Excel is nu dat, als ik een vakje aanpas, bijvoorbeeld ik wil niet vier appels maar ik wil vijf appels, en ik druk op enter, dan zie je dat het resultaat van deze formule meteen ook aangepast wordt.

Alles wordt automatisch doorgerekend!

Het handige is, als ik heel veel vakjes heb waarbij allemaal waar allemaal formules staan die afhankelijk zijn van vakjes, dan is het zanger als ik zo’n vakje aan pas dan worden alle vakjes die daarvan afhankelijk zijn automatisch meteen doorgerekend. En dat is natuurlijk heel erg handig als ik een btw-percentage verander wil ik misschien dat mijn lijst met factuur denk ik doorgerekend wordt. Of een rentepercentage aanpassen dan wil ik dat mijn aflossingsschema van mijn hypotheek volledig doorgerekend wordt. Enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts. Dus als je formules maak maar altijd gebruik van celverwijzingen als die vakjes ergens in als die getallen ergens in een cel staan. Nou nu zou ik hier dezelfde manier ook een formule kunnen typen en dat zo voor elk vakje opnieuw kunnen doen. Ik doe even esc, het is niet de bedoeling, of althans, kan wel ik heb nu mijn drie rijen maar je zult merken dat je in Excel in de praktijk heel vaak met honderden of misschien wel duizenden rijen te maken hebt. Dan wil je niet zo’n formule elke keer gaan intypen.

Formule kopiëren

Wat er in Excel ook heel erg handig is, is dat je formules kunt kopiëren. Als ik op het vakje D2 klik, dan zie je daar rechtsonder in dat vakje een groen vierkantje staan, nou dat heet de vulgreep en als ik daar met mijn cursor op ga staan dan van de mijn cursor in een plusje en je kan ik een sleep beweging maken naar beneden, en kopieer die de formule naar beneden. En krijg je niet overal 2 euro 50, nee als je nu in zo’n formule kijkt dus ik dubbelklik bijvoorbeeld op D4, dan zie je als je die formule open klikt, hij maakt gebruik van B4 en C4. Dit zijn precies de vakjes die ik wilde hebben, maar dan komt omdat alle celverwijzingen relatief zijn. Als je dan boven in die bovenste formule die b2 en c2 zij eigenlijk moeten lezen als 2 vakjes links ervan maal 1 vakje links ervan. Zoals ik deze zou kopiëren bijvoorbeeld ik klik hem aan dan ‘control c’ dan klik ik wel ergens anders en dan doe ik ‘enter’ en de krijg ik een kopietje, en als je dat kopietje open klikt dan zie je goed wat hij aan het doen is. Hij doet nu 2 vakjes links ervan maal 1 vakje links ervan. De vakjes zijn nu leeg maar als ik hier wat in typ. Twee en drie bijvoorbeeld dan zie je daar verschijnt 6. Een dat is heel handig op het moment dat je een formule maakt die afhangt in het tabel heb je een formule en die formule is afhankelijk van vakjes uit dezelfde en regel, en je kopieert die formule dan zal die formule al die kopietjes van die formule, verwijzen naar vakjes op diezelfde regel. Nou dat is heel handig als je werkt met tabellen. Nou hier heb getypt is natuurlijk onzin is dat haal ik weer weg, selecteer dat, delete dat op mijn toetsenbord, en dan is het weg.

Lijst getallen optellen

Wat ik nu wil is, een totaal uitrekenen. Nu zou ik hier een formule kunnen typen, ‘=’ die plus die plus die, dat kan, is niks mis mee, maar dat kan handiger, zeker moet je even in gedachten houden dat lijsten of als men in de praktijk wat langer zijn, dan is dit niet zo handig. Wat je…wat je kunt doen is het volgende. Ik selecteer de drie vakjes plus een lege vakje, en bestaat er in Excel een sommatie teken. Die kan je op klikken en dan zitten vijf standaardfuncties. De meest gebruikte functies is de ‘som’ functie. Die klik ik je aan en dan verschijnt er in het lege vakje, waar ik ook mee geselecteerd. Verschijnt een formule als je open klikt dan zie je hem. Nee ‘som’ is een ingebouwde functie in Excel, er zijn misschien wel 500 ingebouwde functies in Excel, ga ik niet allemaal behandelen maar ik zal een andere video’s een heleboel haar functies behandelen. Dus de ‘som’ van en dan tussen haakjes D2 dubbele punt D4. Dubbele punt betekent tot en met, en D2 dubbele punt D4 betekent dat het een gebied is vanaf d2 tot en met d4. Alle getallen die in het gebied voorkomen telt die op. Na dit totaal wil ik een regel naar beneden hebben dus ik ga op de rand staan en ik sleep hem eentje naar beneden. Daarvoor zet ik even het woordje totaal.

Afdrukvoorbeeld en celranden

En als ik dit nu zou willen printen, en gaat niet echt printen, maar als ik het zou willen printen dan ga ik hier naar afdrukken. En dan zie ik in mijn afdrukvoorbeeld dat er geen lijntjes staan. Ik zie natuurlijk in mijn Excel sheet een hele boel lijntjes, maar die worden niet afgedrukt. Ik ga terug. Alle lijntjes die je hier ziet zijn slechts voor jou als ontwerper ter indicatie van de cel randen. Als je randjes wilt printen, dan moet je ze met de hand expliciet aangeven. Ik ga nu randen aangeven. Ik selecteer even A2 tot en met D4, en dan ga ik randjes aan toevoegen. En dan klik ik hier op alle randen dan worden alle binnen en buitenranden weergegeven. Klik ik op, even buiten klikken om te zien hoe het eruit ziet, en dan zie je al dat er zwarte randen zijn/staan, in plaats van grijze. Ja totaal 8,10 die wil ik ook een opmaak geven, dus ik selecteer nu twee cellen willen vetgedrukt maken en ik wil een buitenrand. Doe ik buitenste randen dan komt er geen rand tussen die twee cellen, maar alleen om dat gebied heen. Ik klik er even buiten om te zien hoe het eruit ziet. En misschien zit je opgevallen dat hier een stippenlijn staat die stond er tien minuten geleden niet, maar die staat er nu wel. Die stippellijn geeft aan waar de grens is van het papier. Ik ben net naar afdrukvoorbeeld gegaan. Zoals ik hier iets zou typen, komt het op de volgende pagina. Dus nu heb ik als ik naar beneden scroll zie in meer stippellijnen. Dus die stippellijntjes geven de randen van het papier aan. Ervan uitgaan een beetje aan A4 formaat.

Rij invoegen

Ik wil eigenlijk nog een titeltje boven mijn boodschappenlijstje hebben. En ik kan nu al mijn vakken selecteren en dan naar beneden verslepen. Wat je ook kunt doen is rechts klikken op de rijtitel, en dan kiezen voor invoegen, en dan een tekst invoegen. Ik typ in ‘boodschappenlijstje’ en de tekst boodschappenlijstje staan nu in H1. In B2 of in B1 staat niets, de tekst is over een cel rand heengegaan, die staat in zich geheel in A1. Die tekst ga ik ietsje groter maken, zo.

Cellen samenvoegen en centreren

En nu wil ik het gecentreerd hebben boven die vier kolommen. Wat je dan gaat doen is die 4 vakken selecteren dan kan je ze samenvoegen tot een cel. Kan je doen via hier cellen samenvoegen, maar je kan ook meteen centreren, die klik ik aan en dan is het een cel geworden met die tekst gecentreerd. Oké, ik heb nu mijn boodschappenlijstje, en als het goed is zou de het dus zo moeten zijn als ik een aantal aanpas, dus die zes verander ik bijvoorbeeld in een tien dan alles wat daarvan afhankelijk is ook automatisch doorgerekend moet worden.

Tabbladen maken en hernoemen

Ik heb dit boodschappenlijstje nu op blad een staan. En je Excel bestand bestaat niet het een blad maar uit meerdere bladen. In dit geval, ik heb er nog maar een. Ik kan hier meer bladen aan toevoegen. Nou laat ik eens een blad aan toevoegen. Ik krijg ik weer een leeg sheet. Bij de sheets zitten samen in hetzelfde bestand. Als ik naar blad een ga wil ik het hernoemen en dubbelklik ik op het titelblad een, en dan kan ik daar iets intypen. Bijvoorbeeld mijn boodschappenlijstje van week 43, ‘enter’. Nou dit was even een korte introductie in Excel, dus we hebben in ieder geval gezien dat je teksten kan invoeren dat je getallen kan invoeren dat je formules kan invoeren en dat je ze allemaal een basis opmaak’ kunt geven. Aan het einde van deze video zie je dan link naar de volgende video die gaat over het kopiëren van formules en teksten.

Nu heb je als het goed is een idee van wat je kunt met Excel.

Hieronder een mooie Uitlegvideo – Excel voor Beginners

Toelichting – Bron: “Excel voor Beginners” – Youtube.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button