Fietsen: hoeveel kilometer per dag is gezond te noemen?
Ah, een interessante vraag die eigenlijk heel gemakkelijk beantwoord kan worden. Eigenlijk is het al gezond vanaf de eerste meters op de fiets, want je zet jezelf in beweging, bent actief bezig en dat stimuleert de diverse fysiologische processen in je lichaam zoals ademhaling, spieractiviteit en bloedsomloop. We weten inmiddels al sinds jaar en dag dat beweging goed is en dat de basis van een gezond leven wordt gevormd door niet te veel en gezond te eten en voldoende beweging. Fietsen is dan zo’n vorm die zich daar uitstekend toe leent. Dat komt omdat fietsen ons nu eenmaal met de paplepel ingegoten is, we allemaal een fiets hebben en dus deze bewegingsvorm voor iedereen gemakkelijk te doen is.
Het punt bij de, in de titel, gestelde vraag is natuurlijk hoeveel kilometer je moet fietsen om enig merkbaar gezond effect te creëren en dat is nog niet zomaar te beantwoorden. Het hangt namelijk van een paar factoren af, zoals intensiteit, weersomstandigheden, terrein, soort fiets, tijdsduur, al dan niet elektrisch, aanwezigheid van versnellingen, en basisconditie van de persoon zelf om er maar een paar te noemen. Daarbij komt ook nog dat de meningen over effectiviteit enigszins verdeeld zijn, maar laten we eens kijken of we hierop enig licht kunnen laten schijnen.
Factoren die invloed hebben op het aantal kilometer voor een gezonde fietstocht
• Tijdsduur Er zijn heel wat meningen over de minimale tijdsduur van bewegen om effectief te zijn, maar het halve uur of 30 minuten vinden we erg vaak terug. Overigens is het dan wel belangrijk dat je een zekere mate van inspanning doet, anders neemt het effect af. De eenvoudigste meeteenheid van inspanning is de hartslag en als je tijdens het fietsen boven de 100 zit, doe je het al heel aardig.
• Intensiteit Iedereen weet dat hoe intensiever je arbeid, hoe groter de impact. Om het wederom wat eenvoudiger voor te stellen: dat half uurtje gemiddelde inzet is gelijk aan een uurtje rustig aan doen en een kwartiertje tekeer gaan als een idioot. Heel plastisch uitgedrukt natuurlijk!
• Soort fiets Het maakt voor de bewegingsintensiteit ook uit op wat voor fiets je rijdt. Een lichtgewicht racefiets is gemakkelijker voort te bewegen dan een zware omafiets. Een crossfiets werkt weer heel anders dan een transportfiets. Vooral gewicht en de aanwezigheid van versnellinge*n tellen hierbij mee.
• Het terrein Soepel over glad asfalt fietsen is heel wat minder inspannend dan hobbelige bospaden, maar vooral hoogteverschil is een belangrijke factor. Heuvelaf gaat dan nog wel lekker, maar die heuvel weer op vereist heel wat meer kracht.
• Weersomstandigheden In ons landje kan het behoorlijk waaien en dat kan invloed hebben op je snelheid. Veel fietsers beginnen vaak met hun tocht tegen de wind in als ze nog fris zijn en als ze moe worden, nemen ze de wind in de rug.
• Elektrische fiets Hoewel je toch altijd moet blijven fietsen, is het met een e-bike gemakkelijker een bepaalde snelheid aan te houden.
• Basisconditie Hoe beter je getraind bent, hoe meer je zult moeten doen om enig effect te halen uit je fietstoeren.
Aantal kilometers
Concluderend kunnen we stellen dat het nogal varieert. Uitgaande van een half uur redelijk doorfietsen kom je op zo’n 10-12 kilometer. Overigens geven de bovenstaande getallen slechts een tendens aan. Waar het eigenlijk op neerkomt, is het simpele feit dat als je na een fietstocht het idee hebt iets gedaan te hebben, als je je lekker voelt door de inspanning, je ook genoeg kilometers hebt gefietst voor je doel.
Leer meer interessante artikelen of nieuws over ‘Huis, tuin en keuken nieuws‘ of ‘Game nieuws en Spellen‘ en verrijk je kennis hiermee..;-)