Fietsen: spieren die het meest actief zijn
Heb je je zelf wel eens getest met een flinke fietstocht en dan het liefst met wat wind en als het even kan een heuveltje hier en daar? Waar voel je dat dan het meest? Laten we er maar niet te lang over dralen, maar het onderdeel van je lichaam dat het meeste ongemak geeft, is waarschijnlijk je kont, je gat, je billen dus. Afhankelijk van de ondergrond van je fietstocht zouden je handen en vooral polsen ook wel eens zeer kunnen doen en direct in verband daarmee je schouders. Toch zal iedereen weten, dat het vooral je benen zijn die het werk doen en er bij overmatig gebruik ook daar wel wat spierpijn op zal treden. Je hebt je benen nodig om de trappers rond te draaien en je ziet dat ook terug bij wielrenners, die over het algemeen wat dikkere benen hebben dan ons normale wezens. Overigens zie je ook daar verschillen, afhankelijk van de specialiteit van de pedaleur. Een ander verschil, dat gemaakt kan worden in spiergebruik, is het statisch of dynamisch gebruik van de spieren, daarover later meer.
De beenspieren, die bij het fietsen gebruikt worden
• Bovenbeen
o Quadriceps Dit is de vier (quadri) koppige bovenbeenspier, die voor het grootste gedeelte aan de voorkant van het dijbeen ligt. De belangrijkste taak is het strekken van het been en als je precies wilt weten waar die ligt, kijk dan maar eens naar de benen van schaatsers en sprinters op de fiets.
o Hamstrings Aan de achterkant van het boven- of dijbeen liggen drie spieren die tezamen de hamstrings vormen. Ze zorgen voor het strekken van de heupen en het buigen van de benen
• Onderbeen
o Gastrocnemius Dit is een oppervlakkige tweekoppige spier aan de achterkant van het onderbeen en vormen 2/3 van de kuitspieren. Zij zorgen voor het buigen van het onderbeen en het strekken van de voet.
o Soleus Dit is de derde kuitspier en ligt een stuk dieper, verscholen onder de gastrocnemius. De voornaamste taak ligt in het strekken van de voeten.
• Bilspieren of gluteus maximus Omdat de bovenbeenspieren aan allerlei botten in de heupen en zelfs rug zijn verbonden, moet er een spiergroep zijn die enig tegenwicht, maar ook medewerking geeft aan de activiteiten van de beenspieren en dat is dus de grote bilspier.
Statisch of dynamisch spiergebruik
Als je spieren gebruikt om in beweging te komen, gebeurt dat door dynamisch spiergebruik en dat zien we vooral terug in de beenspieren. Je hebt echter ook spieren om je houding tijdens het fietsen te stabiliseren. Dit valt onder het principe ‘actie is reactie’. Het bekendste voorbeeld daarvan is wandelen of lopen, waar je met je armen een tegengestelde beweging maakt ten opzichte van je benen. Dat is dus die compensatie. Op de spirit fiets beweegt er echter niets anders dan je benen en wordt dat compenseren bereikt door het aanspannen van allerlei andere spieren in je lichaam. En eigenlijk zijn dat bijna alle andere spieren in je lichaam, zoals rug, schouders, nek, armen, polsen en zelfs handen aan het stuur. Fiets kopen biedt veel voordelen.
Conclusie:
Verreweg de meeste arbeid wordt geleverd door de beenspieren en die train je dus het meest als je fietst. Toch verrichten ook tal van andere spieren in je lijf zekere diensten en worden dus ook gestimuleerd.
Leer meer interessante artikelen of nieuws over ‘Huis, tuin en keuken nieuws‘ of ‘Game nieuws en Spellen‘ en verrijk je kennis hiermee..;-)