Gezondheidszorg en welzijnszorg nieuws

Fruit en groenten

In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: Fruit en groenten. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: Better Health Channel

Groenten en fruit zouden een belangrijk onderdeel van uw dagelijkse voeding moeten zijn. Ze zijn van nature goed en bevatten vitamines en mineralen die kunnen helpen om je gezond te houden. Ze kunnen ook helpen beschermen tegen bepaalde ziekten. De meeste Australiërs zullen baat hebben bij het eten van meer fruit en groenten als onderdeel van een uitgebalanceerd, regelmatig dieet en een gezonde, actieve levensstijl. Er zijn veel soorten groenten en fruit beschikbaar en er zijn veel manieren om ze te bereiden, koken en serveren. Je moet elke dag minstens vijf porties groenten en twee porties fruit eten. Kies verschillende kleuren en variëteiten. Een portie groenten is ongeveer een kopje rauwe saladegroenten of een halve kop gekookt. Een portie fruit is ongeveer een middelgroot stuk, 2 kleine stukjes van 1 kop ingeblikt (geen toegevoegde suiker). Groenten en fruit bevatten veel vitamines en mineralen die goed zijn voor je gezondheid. Deze omvatten vitamine A, C en E, magnesium, zink, fosfor en foliumzuur. Foliumzuur kan de bloedspiegels van homocysteïne verlagen, een stof die een risicofactor kan zijn voor coronaire hartziekten.

Groenten en fruit voor een goede gezondheid

Groenten en fruit bevatten weinig vet, zout en suiker. Ze zijn een goede bron van voedingsvezels. Als onderdeel van een uitgebalanceerd, regelmatig dieet en een gezonde, actieve levensstijl, kan een hoge inname van groenten en fruit u helpen om:

• Obesitas verminderen en een gezond gewicht behouden

• Verlaag je cholesterol

• Verlaag uw bloeddruk

Groenten en fruit en bescherming tegen ziekten

Groenten en fruit bevatten fytochemicaliën of plantchemicaliën. Deze biologisch actieve stoffen kunnen u helpen beschermen tegen bepaalde ziekten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als je regelmatig veel groente en fruit eet, je een lager risico hebt op:

• Diabetes type 2

• Hartinfarct

• Hart- (hart- en vaatziekten) – wanneer fruit en groenten als voedsel worden gegeten en niet als supplementen worden ingenomen

• Kanker – sommige vormen van kanker, later in het leven

• Hoge bloeddruk ( hypertensie ).

Soorten fruit

Fruit is het zoete, vlezige, eetbare deel van een plant. Het bevat over het algemeen zaden. Fruit wordt meestal rauw gegeten, hoewel sommige soorten gekookt kunnen worden. Ze zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren, vormen en smaken. Veel voorkomende soorten fruit die direct verkrijgbaar zijn, zijn onder meer:

• Appels en peren

• Citrus – sinaasappels, grapefruits, mandarijnen en limoenen

• Steenfruit – nectarines, abrikozen, perziken en pruimen

• Tropisch en exotisch – bananen en mango’s

• Bessen – aardbeien, frambozen, bosbessen, kiwi’s en passievruchten

• Meloenen – watermeloenen, rotsmeloenen en honingmeloenen

• Tomaten en avocado’s.

Soorten groenten

Groenten zijn verkrijgbaar in vele variëteiten en kunnen worden ingedeeld in biologische groepen of ‘families’, waaronder:

• Bladgroen – sla, spinazie en zilverbiet

• Kruisbloemig – kool, bloemkool, spruitjes en broccoli

• Marrow – pompoen, komkommer en courgette

• Wortel – aardappel, zoete aardappel en yam

• Eetbare plantenstengel – selderij en asperges

• Allium – ui, knoflook en sjalot.

Groenten

Peulvruchten of peulvruchten bevatten voedingsstoffen die bijzonder waardevol zijn. Peulvruchten moeten worden gekookt voordat ze worden gegeten – dit verbetert hun voedingskwaliteit, bevordert de spijsvertering en verwijdert alle schadelijke gifstoffen. Peulvruchten zijn er in vele vormen, waaronder:

• Sojaproducten – tofu (tahoe) en sojabonen

• Peulvruchtmeel – kikkererwtenmeel (besan), linzenmeel en sojameel

• Gedroogde bonen en erwten – sperziebonen, rode kidneybonen, kikkererwten en linzen

• Verse bonen en erwten – doperwten, sperziebonen, boterbonen, tuinbonen en peultjes.

Kleuren van groenten en fruit

U krijgt de meeste gezondheidsvoordelen en bescherming tegen ziekten als u een grote verscheidenheid aan groenten en fruit eet. De Australische voedingsrichtlijnen van de National Health and Medical Research Council (NHMRC) bevelen aan dat volwassenen elke dag ten minste vijf soorten groente en twee soorten fruit eten. Voedingsmiddelen met vergelijkbare kleuren bevatten over het algemeen vergelijkbare beschermende verbindingen. Probeer elke dag een regenboog van kleurrijke groenten en fruit te eten om het volledige scala aan gezondheidsvoordelen te krijgen. Bijvoorbeeld:

• Rood voedsel – zoals tomaten en watermeloen. Deze bevatten lycopeen, waarvan wordt gedacht dat het belangrijk is voor de bestrijding van prostaatkanker en hartaandoeningen

• Groene groenten – zoals spinazie en boerenkool. Deze bevatten luteïne en zeaxanthine, die kunnen helpen beschermen tegen leeftijdsgebonden oogaandoeningen

• Blauw en paars voedsel, zoals bosbessen en aubergines. Deze bevatten anthocyanines, die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen kanker

• Wit voedsel – zoals bloemkool. Deze bevatten sulforafaan en kunnen ook helpen beschermen tegen bepaalde vormen van kanker.

Groenten en fruit selecteren

Koop en serveer verschillende soorten groenten en fruit om de voedingsstoffen en aantrekkelijkheid te maximaliseren. Probeer groenten en fruit te kopen die in het seizoen zijn en kies voor versheid en kwaliteit. Je zou moeten:

• Eet met de seizoenen mee – dit is de manier waarop de natuur ervoor zorgt dat ons lichaam een gezonde mix van voedingsstoffen en plantchemicaliën krijgt

• Probeer iets nieuws – probeer nieuwe recepten en koop nieuwe groenten of fruit als onderdeel van je wekelijkse boodschappen

• Laat je leiden door kleuren – krijg verschillende combinaties van voedingsstoffen door een ‘regenboog’ van kleuren (groen, wit, geel-oranje, blauw-paars, rood) op je bord te leggen. Onze ingrediëntenprofielen geven meer informatie over groenten en fruit.

Serveersuggesties voor groenten en fruit voor de gezondheid van jouw gezin

Groente en fruit zijn een handig tussendoortje en zijn gemakkelijk mee te nemen naar het werk of naar school. Voeg ze toe aan ieders maaltijden en snacks voor een gezond, uitgebalanceerd dieet. Enkele suggesties zijn:

• Bewaar fruit- en groenteporties ter grootte van een snack gemakkelijk toegankelijk in uw koelkast.

• Bewaar vers fruit op de bank of tafel.

• Voeg groenten en fruit toe aan uw favoriete familierecepten of als aanvulling op uw gebruikelijke menu’s.

• Gebruik de kleur en textuur van een verscheidenheid aan groenten en fruit om uw maaltijden interessanter te maken.

• Bedenk nieuwe manieren om groenten en fruit te serveren. Enkele eenvoudige manieren om fruit en groenten te serveren zijn:

• fruit- en groentesalades

• Groente of vlees-en-groente roerbak

• rauwe groenten en fruit

• groentesoepen

• snackpakket, gestoofd of ingeblikt fruit of gedroogd fruit.

Beperk vruchtensap, want het bevat niet dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als vers fruit. Het bevat ook veel suikers. Deze suikers zijn niet per se goed voor je gezondheid, ook al zijn ze ‘natuurlijk’. Drink in plaats daarvan een slok water en een portie fruit.

Bereiden en koken van groenten en fruit

Groenten worden vaak gekookt, hoewel sommige soorten rauw worden gegeten. Koken en verwerken kan sommige voedingsstoffen en fytochemicaliën in plantaardig voedsel beschadigen. Suggesties om het beste uit je groenten en fruit te halen zijn onder andere:

• Eet indien mogelijk rauwe groenten en fruit.

• Probeer fruit of groenten gepureerd tot smoothies.

• Gebruik een scherp mes om vers fruit te snijden om kneuzingen te voorkomen.

• Snijd alleen de oneetbare delen van groenten af – soms zitten de beste voedingsstoffen in de schil, net onder de schil of in de bladeren.

• Gebruik roerbak-, grill-, magnetron-, bak- of stoommethoden met kookgerei met antiaanbaklaag en enkelvoudig onverzadigde oliën.

• Kook niet te lang om het verlies van voedingsstoffen te verminderen.

• Serveer maaltijden met groentepesto, salsa’s, chutneys en azijn in plaats van zure room, boter en romige sauzen.

Sommige voedingsstoffen, zoals carotenoïden, kunnen zelfs worden verhoogd als voedsel wordt gekookt. Tomaat heeft bijvoorbeeld meer carotenoïden, vooral lycopeen, wanneer het wordt gekookt – een goede reden om groenten en fruit op verschillende manieren te bereiden. Als je je groenten en fruit eenmaal hebt voorbereid en gekookt, besteed dan wat tijd aan de presentatie. Mensen zullen eerder van een maaltijd genieten als deze vol afwisseling en visueel aantrekkelijk en smakelijk is. Ga aan tafel zitten om te eten en te genieten van je eten zonder afleiding zoals televisie.

Dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit

Verschillende groenten en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen. De Australische voedingsrichtlijnen bevelen aan dat volwassenen elke dag minstens vijf soorten groente en twee soorten fruit eten. Uit een nationaal voedingsonderzoek van de Australische regering bleek dat Australiërs van alle leeftijden niet genoeg groenten en fruit eten. Kinderen hebben een kleinere maaginhoud en een hogere energiebehoefte dan volwassenen. Ze kunnen niet dezelfde porties eten als volwassenen. U moet uw kinderen echter aanmoedigen om een verscheidenheid aan groenten en fruit te eten. Door goed te eten, krijgen uw kinderen de energie die ze nodig hebben om te spelen, zich beter te concentreren, te leren, beter te slapen en sterkere tanden en botten op te bouwen. Het aanleren van goede gewoonten in hun vroege jaren kan ook de bescherming van een gezond voedingspatroon gedurende hun hele leven bieden.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button