Nieuws, Communicatie en Media nieuws

Het belang van vertrouwen

In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: Het belang van vertrouwen. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: TEDx Talks

Heb je ooit mensen geleid die elkaar niet vertrouwden? Als je dat hebt gedaan, weet je hoe uitdagend en uitputtend dit kan zijn. Een team zonder vertrouwen is niet echt een team: het is gewoon een groep individuen, die samenwerken en vaak teleurstellende vooruitgang boeken. Ze mogen geen informatie delen, ze kunnen strijden over rechten en verantwoordelijkheden, en ze mogen niet met elkaar samenwerken. Het maakt niet uit hoe capabel of getalenteerd uw mensen zijn, ze zullen misschien nooit hun volledige potentieel bereiken als er geen vertrouwen is. Wanneer er echter vertrouwen is, wordt elk individu in het team sterker, omdat hij of zij deel uitmaakt van een effectieve, samenhangende groep. Als mensen elkaar vertrouwen, kan de groep echt zinvolle doelen bereiken. Dus hoe kunt u als leider uw team helpen het vertrouwen op te bouwen dat het nodig heeft om te floreren? In dit artikel zullen we kijken naar het probleem van vertrouwen binnen teams, waarom het belangrijk is en wat je kunt doen om het op te bouwen.

Het belang van vertrouwen

Eén definitie beschrijft vertrouwen als een “vertrouwen op het karakter, de bekwaamheid, de kracht of de waarheid van iemand of iets.” Denk even na over die definitie. Vertrouwen betekent dat je erop vertrouwt dat iemand anders het juiste doet. Je gelooft in de integriteit en kracht van de persoon, voor zover je jezelf op het spel kunt zetten, met enig risico voor jezelf. Vertrouwen is essentieel voor een effectief team, omdat het een gevoel van veiligheid geeft. Wanneer uw teamleden zich veilig bij elkaar voelen, voelen ze zich op hun gemak om zich open te stellen, passende risico’s te nemen en kwetsbaarheden bloot te leggen. Zonder vertrouwen is er minder innovatie, samenwerking, creatief denken en productiviteit, en mensen besteden hun tijd aan het beschermen van zichzelf en hun belangen – dit is tijd die zou moeten worden besteed aan het helpen van de groep om zijn doelen te bereiken. Ook voor het delen van kennis is vertrouwen essentieel. Uit een studie gepubliceerd in het “Journal of Knowledge Management” bleek dat vertrouwen een sleutelelement was in de kennisverwerving van een team. Simpel gezegd, als uw teamleden elkaar vertrouwen, is de kans veel groter dat ze kennis delen en openlijk communiceren.

Strategieën voor het opbouwen van vertrouwen

Wat kun je als leider doen om een cultuur van vertrouwen te creëren binnen je team?

1. Geef het goede voorbeeld

Als u vertrouwen wilt opbouwen binnen uw team, geef dan het goede voorbeeld en laat uw mensen zien dat u anderen vertrouwt. Dit betekent vertrouwen in je team, je collega’s en je baas. Vergeet nooit dat uw teamleden altijd naar u kijken en aanwijzingen van u aannemen – maak van de gelegenheid gebruik om hen te laten zien hoe vertrouwen in anderen er echt uitziet.

2. Communiceer openlijk

Open communicatie is essentieel om vertrouwen op te bouwen. Je moet iedereen in je team op een eerlijke, zinvolle manier met elkaar laten praten, en je kunt verschillende strategieën gebruiken om dit te bereiken. Maak eerst een teamcharter om het doel van het team te definiëren, evenals de rol van elke persoon. Presenteer dit handvest tijdens de eerste teamvergadering en moedig elk teamlid aan om vragen te stellen en zijn of haar verwachtingen te bespreken. Overweeg vervolgens om teambuildingoefeningen te organiseren. Indien zorgvuldig gekozen en goed gepland, kunnen deze oefeningen helpen om het ijs te breken en mensen aan te moedigen zich open te stellen en te gaan communiceren.

Opmerking: het is handig om uw mensen te helpen begrijpen dat de benaderingen en inzichten van anderen net zo geldig kunnen zijn als die van hen.

Dit is waar psychometrische instrumenten zoals Insights Personality Testing en het Margerison-McCann Team Management Profile mensen kunnen helpen de mensen met wie ze werken te begrijpen en te waarderen, zelfs als deze mensen een heel verschillende benadering hebben. Kom regelmatig bijeen, zodat alle teamleden de kans hebben om over hun voortgang te praten en eventuele problemen die ze ervaren te bespreken. Deze tijd die face-to-face wordt doorgebracht, is een belangrijk onderdeel van het leren kennen van elkaar. Het creëert ook mogelijkheden voor teamleden om te praten en om elkaar te helpen bij het oplossen van problemen. Zorg ervoor dat u hier “de praatjes mee maakt”: wanneer u belangrijke of relevante informatie wilt delen, doe dit dan onmiddellijk. Laat zien dat open communicatie belangrijk voor je is door consequent te delen met de groep. Hoe meer je deelt met je teamleden, en daarmee bewijst dat je geen verborgen agenda hebt, hoe comfortabeler ze zullen voelen om jou en elkaar te vertrouwen.

3. Ken elkaar persoonlijk

Vertrouw op een manier om vertrouwen op te bouwen is door uw teamleden aan te moedigen hun collega’s als mensen te zien. Denk na over het creëren van situaties waarin ze persoonlijke verhalen kunnen delen en een band kunnen opbouwen. Doe dit door gevoelig te vragen naar hun familie of naar hun hobby’s. Begin met het delen van wat persoonlijke informatie over jezelf, en vraag dan iemand anders naar een hobby of een muzikale interesse. Een andere manier om het team kennis te laten maken en sterkere banden te smeden, is door na het werk of tijdens de lunch te socializen.

U kunt bijvoorbeeld elke week tijd vrijmaken voor informele groepsdiscussies. Overweeg om teamleden te vragen suggesties te doen over onderwerpen die jullie allemaal zouden kunnen behandelen. Om te beginnen zou je een discussie over waarden kunnen starten. Deel enkele van uw eigen waarden en moedig anderen aan om die van hen te delen. Waarden zijn belangrijk voor de meeste mensen, en het starten van een gesprek waarin mensen ze kunnen delen, benadrukt de menselijkheid van uw team. Opmerking: gebruik uw gezond verstand bij het stellen van persoonlijke vragen aan teamleden of collega’s – maak geen inbreuk op hun privacy.

4. Geef niet de schuld

Als mensen samenwerken, gebeuren er eerlijke fouten en teleurstellingen, en het is gemakkelijk om iemand de schuld te geven die deze veroorzaakt. Wanneer echter iedereen met de vinger gaat wijzen, kan er al snel een onaangename sfeer ontstaan. Dit verlaagt het moreel, ondermijnt het vertrouwen en is uiteindelijk onproductief. Moedig in plaats daarvan iedereen in uw groep aan om op een constructieve manier over de fout na te denken. Wat kunnen jullie allemaal doen om op te lossen wat er is gebeurd en samen verder te gaan? En hoe zorg je ervoor dat deze fout niet nog een keer voorkomt?

5. Ontmoedig kliekjes

Soms kunnen kliekjes ontstaan binnen een team , vaak tussen teamleden die gemeenschappelijke interesses of werktaken delen. Deze groepen kunnen echter – zelfs onbedoeld – ervoor zorgen dat anderen zich geïsoleerd voelen. Ze kunnen ook het vertrouwen tussen groepsleden ondermijnen. Start hier een open discussie over met je teamleden, en kijk wat zij denken over kliekjes en hun effect op andere groepsleden. Alleen door het probleem openlijk aan te pakken, kun je dit schadelijke gedrag ontmoedigen.

6. Bespreek vertrouwenskwesties

Vertrouw op a;s u leiding geeft aan een gevestigd team dat vertrouwenskwesties heeft, is het essentieel om uit te zoeken hoe deze problemen ontstaan, zodat u een strategie kunt bedenken om ze te overwinnen. Overweeg om teamleden een vragenlijst te geven om anoniem in te vullen. Vraag hen naar het vertrouwensniveau binnen de groep en waarom ze denken dat er een gebrek aan vertrouwen is. Nadat u de resultaten heeft gelezen, moet u iedereen bij elkaar brengen om over deze problemen te praten (maar zorg ervoor dat u de anonimiteit van de enquête respecteert)

Virtueel vertrouwen opbouwen

Als u een virtueel team beheert, werkt u mogelijk met een groep mensen die elkaar nog nooit persoonlijk hebben ontmoet of die elkaar nog nooit persoonlijk hebben gesproken. Dus, hoe kun je vertrouwen opbouwen tussen mensen die honderden – zo niet duizenden – kilometers van elkaar verwijderd zijn? Je kunt een deel van het bovenstaande advies toepassen als je met een virtueel team werkt. Plan een virtuele ‘meet and greet’ als het een nieuw team is, zodat iedereen elkaar als individu leert kennen. Of maak een webpagina voor het project van uw team en vraag iedereen om een paar alinea’s te schrijven over hun persoonlijke geschiedenis en interesses.

Verspreid teamEen teamcharter is nog steeds belangrijk voor het definiëren van de doelen en verwachtingen van het team. Zorg ervoor dat het handvest rollen behandelt, evenals processen voor het digitaal indienen van werk. Zorg ervoor dat het charter zo volledig mogelijk is, zodat mensen zich niet onzeker of angstig voelen over het werk dat ze doen. Zorg er vervolgens voor dat iedereen in het team zich bewust is van de expertise en vaardigheden van andere teamleden, evenals de waarde die elk individu bijdraagt aan de groep. Moedig uw teamleden aan om elkaar net zo te behandelen als wanneer ze face-to-face zouden werken.

Dit betekent dat teamleden alles in het werk moeten stellen om op tijd te zijn voor telefonische vergaderingen of webvergaderingen, en dat ze de rest van het team moeten laten weten wanneer ze afwezig of op vakantie zijn. Het is vooral belangrijk om de beloften die u doet na te komen en een voorbeeld te zijn voor alle anderen. Je beloftes nakomen is ongelooflijk belangrijk in een virtueel team, omdat je woord vaak alles is wat je kunt geven. Positieve opvolging bouwt snel vertrouwen op en kan de toon en verwachtingen van de hele groep verhogen.

Belangrijkste punten/bronnen

Vertrouwen is een essentieel element in teamproductiviteit. Zonder dat krijg je waarschijnlijk niets zinnigs gedaan. Maar hiermee kunnen teams alles bereiken wat ze wilden doen… en meer. Als leider is het belangrijk dat je een voorbeeld stelt. Laat uw teamleden zien hoe belangrijk vertrouwen voor u is door uw vertrouwen in hen en in uw collega’s te tonen. Probeer vervolgens iedereen te helpen elkaar op persoonlijk niveau te leren kennen. Stimuleer gesprekken over waarden, familie of hobby’s. Ontmoedig ten slotte kliekjes als je denkt dat ze schadelijk zijn voor het vertrouwen en het moreel van de groep.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button