Hoe woede mensen kan beïnvloeden
In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: Hoe woede mensen kan beïnvloeden. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: TED
Goed beheerde woede kan een nuttige emotie zijn die je motiveert om positieve veranderingen aan te brengen. Aan de andere kant is woede een krachtige emotie en als er niet op de juiste manier mee wordt omgegaan, kan het destructieve gevolgen hebben voor jou en degenen die het dichtst bij je staan. Ongecontroleerde woede kan leiden tot ruzies, fysieke gevechten, fysieke mishandeling, mishandeling en zelfbeschadiging.
Fysieke effecten van woede
Woede triggert de ‘vecht- of vluchtreactie’ van het lichaam. Andere emoties die deze reactie uitlokken zijn angst, opwinding en angst. De bijnieren overspoelen het lichaam met stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. De hersenen leiden het bloed van de darmen naar de spieren als voorbereiding op lichamelijke inspanning. Hartslag, bloeddruk en ademhaling stijgen, de lichaamstemperatuur stijgt en de huid transpireert. De geest is gescherpt en gefocust.
Gezondheidsproblemen met woede
De constante stroom van stresschemicaliën en de bijbehorende metabolische veranderingen die gepaard gaan met aanhoudende onbeheerde woede, kunnen uiteindelijk schade toebrengen aan veel verschillende systemen van het lichaam. Enkele van de gezondheidsproblemen op korte en lange termijn die verband houden met onbeheerde woede zijn:
- hoofdpijn
- spijsverteringsproblemen, zoals buikpijn
- slapeloosheid
- verhoogde angst
- depressie
- hoge bloeddruk
- huidproblemen, zoals eczeem
- hartaanval
- slag
Boosheid op een gezonde manier uiten
Suggesties om je woede op een gezonde manier te uiten zijn onder meer:
- Als je het gevoel hebt dat je de controle niet meer onder controle hebt, loop dan tijdelijk weg van de situatie, totdat je afgekoeld bent.
- Herken en accepteer de emotie als normaal en onderdeel van het leven.
- Probeer de exacte redenen te achterhalen waarom je boos bent.
- Als je het probleem eenmaal hebt geïdentificeerd, overweeg dan om verschillende strategieën te bedenken om de situatie te verhelpen.
- Doe iets fysieks, zoals hardlopen of sporten.
- Praat met iemand die je vertrouwt over hoe je je voelt.
Nutteloze manieren om met woede om te gaan
Veel mensen uiten hun woede op ongepaste en schadelijke manieren, waaronder:
- woede-explosies – sommige mensen hebben heel weinig controle over hun woede en hebben de neiging om in woede te ontploffen. Razende woede kan leiden tot fysiek misbruik of geweld. Iemand die zijn humeur niet onder controle heeft, kan zichzelf isoleren van familie en vrienden. Sommige mensen die woedend worden, hebben een laag zelfbeeld en gebruiken hun woede als een manier om anderen te manipuleren en zich machtig te voelen. Zie voor meer informatie ‘ Wat is geweld tegen vrouwen? ‘ op de website van White Ribbon Australia
- onderdrukking van woede – sommige mensen beschouwen woede als een ongepaste of ‘slechte’ emotie en kiezen ervoor deze te onderdrukken. Gebottelde woede verandert echter vaak in depressie en angst. Sommige mensen ventileren hun woede op onschuldige feestjes, zoals kinderen of huisdieren.
Omgaan met argumenten
Als je ruzie hebt gehad, is het gemakkelijk om boos of overstuur te blijven op de ander. Als je een ruzie met een persoon die je vaak ziet niet oplost, kan dat een erg ongemakkelijke ervaring zijn.
Praten met de persoon over uw meningsverschil kan al dan niet helpen. Als je ze toch benadert, zorg er dan voor dat het op een behulpzame manier is. Blijf kalm en communiceer open en eerlijk.
Als de persoon gewelddadig of beledigend zou kunnen zijn, is het misschien het beste om hem niet rechtstreeks te benaderen. U kunt telefonisch met hen praten om te zien of zij openstaan voor het vinden van een oplossing voor de ruzie, als u zich daar veilig bij voelt. Het kan handig zijn om iemand te vragen om bij je te zijn, om je te ondersteunen tijdens het bellen en daarna.
Probeer de persoon te vertellen hoe u zich voelt als gevolg van zijn mening, maar probeer hem niet te vertellen hoe hij zich voelt. Het is mogelijk om het oneens te zijn. Het kan zijn dat u iemand anders nodig heeft om u te helpen het meningsverschil op te lossen. U kunt een vertrouwde derde persoon vragen om als tussenpersoon op te treden en u beiden te helpen een andere kijk op het argument te krijgen.
Redenen om met argumenten om te gaan
Er zijn goede redenen om met argumenten om te gaan, waaronder:
- Het geeft je een gevoel van voldoening en je voelt je positiever.
- U voelt zich misschien meer ontspannen, gezonder en beter in staat om een goede nachtrust te krijgen.
- Je kunt sterkere relaties ontwikkelen.
- Misschien voel je je gelukkiger. Suggesties voor woedebeheersing op lange termijn De manier waarop je gewoonlijk woede uitdrukt, kan enige tijd duren om te veranderen.
Suggesties voor woedebeheersing op lange termijn
De manier waarop je gewoonlijk woede uitdrukt, kan enige tijd duren om te veranderen. Suggesties zijn onder meer:
- Houd een dagboek bij van je woede-uitbarstingen, om te proberen te begrijpen hoe en waarom je boos wordt.
- Overweeg assertiviteitstraining of leer over technieken voor conflictoplossing.
- Leer ontspanningstechnieken, zoals meditatie of yoga.
- Raadpleeg een hulpverlener of psycholoog als je nog steeds boos bent over gebeurtenissen die in je verleden hebben plaatsgevonden.
- Sport regelmatig.
Voordelen van regelmatige lichaamsbeweging bij stemmingsmanagement
Mensen die gestrest zijn, hebben meer kans om woede te ervaren. Talrijke wereldwijde onderzoeken hebben gedocumenteerd dat regelmatige lichaamsbeweging de stemming kan verbeteren en het stressniveau kan verminderen. Dit kan zijn omdat fysieke inspanning stresschemicaliën verbrandt, en het verhoogt ook de productie van stemmingsregulerende neurotransmitters in de hersenen, waaronder endorfines en catecholamines.
Kinderen leren woede te uiten
Het op de juiste manier uiten van woede is een aangeleerd gedrag. Suggesties om uw kind te helpen omgaan met sterke gevoelens zijn onder meer:
- Geef het goede voorbeeld.
- Laat hen weten dat woede natuurlijk is en op de juiste manier moet worden uitgedrukt.
- Behandel de gevoelens van uw kind met respect.
- Leer praktische probleemoplossende vaardigheden.
- Stimuleer open en eerlijke communicatie in huis.
- Laat ze hun woede op gepaste manieren uiten.
- Leg het verschil uit tussen agressie en woede.
- Gevolgen hebben voor agressie of geweld, maar woede niet op de juiste manier uiten.
- Leer uw kind verschillende manieren om zichzelf te kalmeren en te kalmeren.
Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!