Opleiding, carrière en werk nieuwsZakelijke dienstverlening en industrie nieuws

Kledingadvies en stijlen

Niet alleen je gedrag speelt een rol als je je eerste werkdag hebt, gaat solliciteren of een klant gaat ontmoeten. Ook de juiste werkkleding sluit aan bij een goede eerste indruk. Op dit soort spannende momenten zijn er mensen die lukraak wat uit de kast trekken, maar ook zijn er mensen die al dagen voor de afspraak nadenken over hun outfit. Voor welke stijl moet je gaan? Zakelijk, casual of opvallend?

Onderzoek naar de stijl

Zakelijk! Netjes! Strak! Daar denken de meesten aan als ze een formeel gesprek gaan voeren of net ergens nieuw beginnen. Of dit zijn de woorden die je te horen krijgt als je kledingadvies vraagt. Maar is dat wel altijd nodig? Natuurlijk weet iedereen dat deze stijl netjes is, maar sluit het ook aan bij het bedrijf waar je gaat solliciteren of bij de klanten waar je contact mee hebt? Stel dat je gaat solliciteren of je eerste werkdag hebt, doe dan eerst onderzoek naar het bedrijf. Misschien zijn er wel foto’s te vinden van het personeel. Je kunt dan zien wat voor kleding zij dragen en jouw outfit hiernaar stylen. Gesprek met een klant? Verdiep je dan in hem of haar. Dit zorgt voor een duidelijk beeld.

Zoek een middenweg

Het kan ook nog anders. Jij bent jij. Je hebt een eigen stijl en wilt dat misschien graag zo houden. Begrijpelijk, maar ga niet te ver. Gaten in broeken en shirts, heftige prints of te kort en bloot. Daar zijn veel mensen en bedrijven niet zo van gediend. Probeer dan een middenweg te vinden. Zo heb je toch je eigen stijl en is het bedrijf ook blij. Op lange termijn ontdek je misschien wel dat het bedrijf veel vrijer is dan je dacht en kun je altijd nog die interessante kledingstukken uit je kast halen.

Controleer je outfit

Twijfels over je kleding (bedrijfskleding)? Je kunt altijd advies vragen of inspiratie op internet zoeken. Kies in ieder geval iets waar jij je prettig in voelt. Dat geeft gemak. Kies geen kleding waarvan jij denkt dat het niet goed is en waaraan je tijdens het gesprek aan de stof zit te trekken. Controleer voor je van huis vertrekt of vlak voordat je een gesprek hebt je kleding in de spiegel. Is het niet gekreukt en heb je geen vlekken? Controleer ook altijd je achterkant. Veel mensen vergeten dit, maar wellicht steekt er een label of touwtje uit.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button