Leuke weetjes over lucht
In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: Leuke weetjes over lucht Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: Smile and Learn – English
Lucht is overal om ons heen, maar we kunnen het niet zien. Dus wat is lucht precies? Het is een mengsel van verschillende gassen. De lucht in de atmosfeer van de aarde bestaat voor ongeveer 78 procent uit stikstof en 21 procent uit zuurstof. Lucht bevat ook kleine hoeveelheden van tal van andere gassen, zoals koolstofdioxide, neon en waterstof.
Lucht is niet alleen gas
Hoewel lucht voornamelijk uit gas bestaat, bevat het ook veel kleine deeltjes. Deze deeltjes in de lucht worden aerosolen genoemd. Sommige aërosolen, zoals stof en pollen, worden op natuurlijke wijze opgenomen als de wind waait. Maar de lucht kan ook roet, rook en andere deeltjes van auto-uitlaatgassen en energiecentrales vervoeren. Dit zijn belangrijke veroorzakers van luchtvervuiling. Mensen moeten ademen, en dat geldt ook voor veel andere dieren – en planten! Ademen maakt deel uit van een proces dat ademhaling wordt genoemd. Tijdens de ademhaling neemt een levend wezen zuurstof op uit de lucht en geeft het koolstofdioxide af. Dit proces geeft dieren en planten de energie om te eten, te groeien en te leven.
Kooldioxide in de lucht kan zowel goed als slecht zijn
Wetenschap is soms erg fascinerend. Wanneer mensen en dieren ademen, geven we een reukloos gas af dat koolstofdioxide of CO 2 wordt genoemd . Planten gebruiken dit gas, samen met zonlicht, om voedsel te maken – en ook zuurstof! Dit proces wordt fotosynthese genoemd. Er worden echter grote hoeveelheden CO 2 geproduceerd wanneer auto’s en energiecentrales kolen, olie en benzine verbranden. Dit is slecht omdat CO 2 de belangrijkste bijdrage levert aan de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde. Op aarde hebben we geluk dat we een atmosfeer hebben die gevuld is met lucht. De lucht in onze atmosfeer fungeert als isolatie en zorgt ervoor dat de aarde niet te koud of te warm wordt. Ozon, een ander type gas in de lucht, beschermt ons ook tegen te veel zonlicht. Lucht in de atmosfeer kan ons ook beschermen tegen meteoroïden. Wanneer meteoroïden in contact komen met onze atmosfeer, wrijven ze tegen de lucht en worden ze vaak in kleine stukjes verbrand voordat ze de aarde bereiken.
Lucht houdt ook water vast
Als het een hete, zwoele zomerdag is, heb je waarschijnlijk het woord ‘vochtig’ gehoord. Maar wat houdt dat precies in? Relatieve luchtvochtigheid is de hoeveelheid water die de lucht kan vasthouden voordat het gaat regenen. Luchtvochtigheid wordt meestal gemeten in percentages, dus de hoogste relatieve vochtigheid – vlak voordat het regent – is 100 procent. Lucht lijkt licht, maar er drukt veel lucht op het aardoppervlak. Dit wordt luchtdruk genoemd. Je ervaart een hoge luchtdruk op zeeniveau omdat de hele atmosfeer op je drukt. Op de top van een berg is de luchtdruk laag omdat er minder atmosfeer op je drukt. Dat verschil in luchtdruk kan ervoor zorgen dat je oren ploppen als je opstijgt in een vliegtuig of een heuvel oprijdt.
Er zit leven in de lucht
Veel levende wezens maken hun huizen in aarde en water. Maar wist je dat er ook levende organismen in de lucht te vinden zijn? Deze kleine microbiële organismen worden bioaerosolen genoemd. Hoewel deze microben niet kunnen vliegen, kunnen ze lange afstanden door de lucht afleggen – via wind, regen of zelfs een niesbui. Zelfs op een zeer rustige dag is de lucht om ons heen altijd in beweging. Maar als er een flinke wind komt, kan die lucht echt weg! De snelste windvlaag die ooit op aarde is gemeten, was 253 mijl per uur. En als de wind zaden, stof en andere deeltjes oppikt, kan hij ze kilometers ver van hun oorspronkelijke huis wegvoeren. Luchtverontreiniging wordt gemeten met de Air Quality Index, of AQI. Hoe lager de AQI, hoe schoner de lucht. Als je echter buiten bent wanneer de AQI boven de 100 is, is dat ongeveer hetzelfde als de hele dag uitlaatgassen van een auto inademen! Dingen die zorgen voor een slechte luchtkwaliteit zijn bosbranden en steden met veel autoverkeer. Als de AQI hoger is dan 100, moet u niet te veel buiten zijn.
Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!