Huis, tuin en keuken nieuws

Notaris nodig bij de koop van een huis, is dat verplicht?

Je gaat een huis kopen, is een notaris nodig? Het is in zekere zin verplicht, omdat er bepaalde taken door een notaris uitgevoerd dienen te worden. Wat dus zeker wettelijk verplicht te noemen is, echter heb je als koper wel de mogelijkheid om bij oudbouw je notaris zelf te kiezen. Is het namelijk nieuwbouw? Dan wil het wel eens zijn, dat bij het gehele project één notaris betrokken is.

In dit artikel gaan wij je, dan ook alles vertellen over het vinden van een notaris. En of het verplicht is?

Hieronder lees je er meer over:

Notaris nodig? Wat is deze partij aan jou verplicht?

Een notaris nodig? Een samenwerking met een notarisbureau, is in vele gevallen een samenwerking, die in het kopen van een woning veel wordt gezien. Ze voeren taken uit, zoals het opstellen van een koopakte, het toevoegen van ontbindende voorwaarden aan een koopcontract, etc. Om te beginnen, is een notaris ten alle tijden aan je verplicht, waaronder: dat ze alle potentiële klanten ongeacht hun verleden hun diensten, dienen te aanbieden. Dit zijn ze namelijk volgens de wet verplicht.

Verdienen zij een onpartijdige service aan te bieden, waardoor de notaris koopakte en het hele proces ervoor volgens een eerlijke manier wordt afgehandeld. Ook hebben zij te maken met een zogeheten: geheimhoudingsplicht alles wat er wordt besproken en afgehandeld, dient zo discreet mogelijk te worden verwerkt.

Notaris nodig? Hierop moet je letten

Wanneer je een notaris nodig bent, zijn er zaken waar je rekening mee dient te houden, waaronder: of zij zijn aangemeld bij het KNB dit is een verplichte gemeenschap waar elke notaris onder geregistreerd dient te staan. Zo weet je altijd, of een notaris betrouwbaar is en daarnaast ook beëdigd is. Verder is het ook goed om te informeren bij de kamer van het Notariaat. Zij bekijken en onderzoeken, of alles notarissen volgens de wet handelen. Je wilt immers geen notarisbureau als partner, die de wet overtreedt. Dit is namelijk voor jezelf vervelend, want je weet niet zeker of je ze écht kunt vertrouwen.

Verder bevelen wij je aan wanneer je een notaris nodig bent om de tarieven goed te vergelijken, zo kom je niet voor onverwachtse verassingen te staan. Dat is nou net het laatste wat je wilt hebben. Zeker in je zoektocht naar een nieuwe woning.

Tenslotte, is het ook belangrijk om goed vooronderzoek te doen naar de daadwerkelijke kosten van een notaris.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button