Overheid en semi-overheid nieuwsZakelijke dienstverlening en industrie nieuws

Verklaring van goed gedrag

VOG aanvragen? Wat is een verklaring van goed gedrag?

Een Verklaring Omtrent Gedrag, beter bekend als een verklaring van goed gedrag, is een verklaring die aangeeft dat iemand geen strafblad heeft of strafbare feiten heeft begaan. Overigens kan iemand met een strafblad of begane strafbare feiten wel een VOG krijgen, wanneer de begane strafbare feiten geen risico vormen voor de functie waarin de aanvrager wil gaan werken. Een voorbeeld: iemand heeft snelheidsovertredingen op zijn naam staan. Wil deze persoon als onderwijzer gaan werken, dan zullen deze overtredingen minder zwaar tellen dan wanneer dezelfde persoon taxichauffeur wordt of chauffeur van personenvervoer.  

Wanneer moet je een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen?

Meestal heb je een VOG nodig wanneer je bij een nieuwe werkgever start. Deze werkgever mag toekomstige medewerkers altijd verzoeken een VOG aan te vragen. Het is funest voor een bedrijf wanneer de naam en integriteit in twijfel worden getrokken door een medewerker die over de schreef gaat en een VOG geeft aan dat men met een betrouwbaar iemand te maken heeft. Om een VOG zal over het algemeen verzocht worden indien de toekomstige medewerker in een functie geplaatst wordt waarbij:

 • met geld, goederen of gevoelige informatie wordt gewerkt;
 • met kwetsbare groepen van mensen wordt gewerkt (ouderen, kinderen, mensen met een beperking);
 • er toegang is tot ruimtes met machines, opslag, gevaarlijke stoffen of virussen;
 • wordt gewerkt met energie, ICT of waterveiligheid;
 • men veel bevoegdheden of macht heeft.

  Er zijn ook andere omstandigheden waarbij een VOG nodig is, zoals bij:

 • het aanvragen van een visum;
 • emigratie;
 • het adopteren van een kind;
 • vrijwilligerswerk bij een sportvereniging;
 • lidmaatschap van een schietvereniging;
 • het aanvragen van een huisvestingsvergunning.

 

Verklaring omtrent goed gedrag aanvragen

 

Hoe kun je een VOG aanvragen?

Een VOG aanvragen kun je bij de gemeente van jouw woonplaats. Dat moet je persoonlijk doen. Maar efficiënter is het om dit via een online aanvraagformulier van een faciliterende website te doen. Ten eerste hoef je dit niet persé persoonlijk te doen, de werkgever kan het ook. Ten tweede heb je de VOG sneller in huis. Het enige dat hiervoor nodig hebt is het volgende:

 • is een PC met internet;
 • de mogelijkheid om met iDeal te kunnen betalen;
 • een persoonlijk e-mailadres;
 • een geldig DigiD-account. Heb je dit niet dan kun je het op de website van de DigiD aanvragen.

Behalve bovenstaande, moet je ook ingeschreven zijn in het Basisregistratie Personen systeem van de gemeente waar je woonachtig bent. Nadat jijzelf of je werkgever het online aanvraagformulier heeft ingevuld, kan het digitaal worden ingestuurd en kan de aan de dienstverlener verschuldigde vergoeding worden voldaan. De dienstverlener checkt of het formulier juist is ingevuld en of het juiste screeningsprofiel is gekozen. Indien alles akkoord is, stuurt hij het formulier door naar de screeningsautoriteit Dienst Justis. De betrokkene ontvangt dan een e-mail van Dienst Justis met een code waarmee hij zijn identiteit kan bevestigen en betaalt de verschuldigde leges. Hierna kan Dienst Justis het onderzoek starten.  

VOG aanvragen Amsterdam: Wat zijn de VOG kosten?

Wil je VOG aanvragen in Amsterdam, omdat je bijvoorbeeld woonachtig bent in de gemeente Amsterdam, dan dien je direct bij de aanvraag een bedrag van € 41,35 te betalen. Hier zijn de leges van € 33,85 bij inbegrepen. Kies je voor een digitale aanvraag, dan betaal je de leges van € 33,85 en een vergoeding aan de dienstverlenende website.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button