Nieuws, Communicatie en Media nieuws

Vuurwerkregels voor komende jaarwisseling (2023-2024)

Vuurwerkregels voor komende jaarwisseling (2023-2024)

Ben je van plan om Oud en Nieuw feestelijk te vieren met vuurwerk? Velen steken graag vuurwerk af en zijn dol op de knallen, de geur en het kleurrijk spektakel. Het is echter belangrijk om goed op de hoogte te zijn van welke regels er gelden als het gaat om het kopen en afsteken van vuurwerk. In de tekst hieronder kom je meer te weten over de vuurwerkregels die gelden voor de komende jaarwisseling, oftewel 2023-2024.

Vuurwerkregels 2023-2024

In 2022 was het zo dat er in bepaalde gemeenten een vuurwerkverbod gold. Hetzelfde geldt ook voor de komende jaarwisseling, waarbij het afhangt van de regio waar je woont in hoeverre je vuurwerk af mag steken. Steden waar in 2022 een vuurwerkverbod werd ingesteld, waren Amsterdam, Rotterdam, Soest, Apeldoorn, Haarlem, de Utrechtse Heuvelrug, Nijmegen, Heumen, Schiedam en Bloemendaal. Voor de komende jaarwisseling zijn er 3 steden aan dit lijstje toegevoegd, namelijk Eindhoven, Tilburg en Arnhem. We zien dus dat er steeds meer steden zijn die zich aansluiten bij het invoeren van het vuurwerkverbod.

De Tweede Kamer en het vuurwerkverbod

Pas op moment dat er een meerderheid op het vuurwerkverbod geldt in de Tweede Kamer, kunnen we spreken over het invoeren van een landelijk vuurwerkverbod. Momenteel geldt dat er geen meerderheid is, waardoor het wetsvoorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor een permanent vuurwerkverbod in Nederland werd afgewezen in 2022. Hier komt bij dat ruim 15.000 Nederlanders hebben aangegeven het niet eens te zijn met een permanent vuurwerkverbod op een stelling via het internet.

Restricties die gelden

Vuurwerk items die verboden zijn, zijn onder andere vuurwerk uit de categorie F3, Romeinse kaarsen, knalvuurwerk, knalstrengen, losse vuurpijlen, babypijltjes en losse enkelshotsbuizen. Ook carbidschieten of het loslaten van wensballonnen zijn verboden. Vuurwerksoorten waar geen restricties op gelden, zijn vuurwerk uit de categorie F1 als sterretjes en knalerwten, maar ook grondbloemen, compoundboxen en cakes. Wil je vuurwerk kopen, dan mag dit in Nederland alleen op 28, 29 en 30 december. Tijdens de vuurwerk voorverkoop kun je vuurwerk bestellen om vervolgens af te halen op de toegestane verkoopdagen. Het afsteken mag slechts op 31 december.

Vuurwerkregels 2023-2024 op een rij

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende vuurwerkregels voor dit Oud en Nieuw. Kijk voor de vuurwerk regels op Vuurwerkland.nl. Enkele van de belangrijkste regels die er dit jaar in 2023-2024 gelden zijn:

 

Je mag vuurwerk alleen op 31 december vanaf 18:00 ’s avonds tot 02:00 ’s nachts afsteken.

Er gelden leeftijdsrestricties op het kopen van vuurwerksoorten. F1 vuurwerk kun je vanaf 12 jaar kopen en F2 vuurwerk vanaf 16 jaar. Je mag per huishouden slechts 25 kilogram vuurwerk bij je hebben in je auto. Steek geen illegaal vuurwerk als nitraten, lawinepijlen, vlinders, cobra’s, strijkers en mortierbommen af.

 

Vond je deze blog interessant? Lees meer op nieuws over. Of bekijk onze ‘alle nieuws blogs‘ pagina voor leuke onderwerpen en artikelen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button