Waarom is taal belangrijk?
In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: Waarom is taal belangrijk?. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: TED
Taal is een essentieel onderdeel van menselijke verbinding. Hoewel alle soorten hun manier van communiceren hebben, zijn mensen de enigen die cognitieve taalcommunicatie onder de knie hebben . Taal stelt ons in staat om onze ideeën, gedachten en gevoelens met anderen te delen. Het heeft de macht om samenlevingen op te bouwen, maar ook af te breken. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar als je jezelf afvraagt, waarom is taal dan belangrijk? Je zult het moeten uitsplitsen om echt te begrijpen waarom.
Waarom is taal belangrijk? Taal is belangrijk
Taal is wat ons mens maakt. Het is hoe mensen communiceren. Door een taal te leren, betekent dit dat je een complex systeem van woorden, structuur en grammatica onder de knie hebt om effectief met anderen te communiceren. Voor de meeste mensen is taal een vanzelfsprekendheid. We leren communiceren nog voordat we kunnen praten en naarmate we ouder worden, vinden we manieren om taal te manipuleren om echt over te brengen wat we willen zeggen met woorden en complexe zinnen. Natuurlijk verloopt niet alle communicatie via taal, maar het beheersen van een taal helpt zeker om het proces te versnellen. Dit is een van de vele redenen waarom taal belangrijk is.
Taal is belangrijk voor cultuur en samenleving
Taal helpt ons onze gevoelens en gedachten te uiten – dit is uniek voor onze soort omdat het een manier is om unieke ideeën en gebruiken binnen verschillende culturen en samenlevingen uit te drukken. Door een vreemde taal te leren , kunt u ideeën en gedachten begrijpen die anders kunnen zijn dan uw eigen cultuur. Je kunt gewoonten leren en leren hoe mensen met elkaar omgaan in een bepaalde samenleving. Taal helpt culturen te behouden, maar het stelt ons ook in staat om over anderen te leren en ideeën snel te verspreiden.
Taal is belangrijk voor bedrijven
Het belang van taal in het bedrijfsleven is ongeëvenaard. Zonder taal hier kunnen we geen ideeën delen en ze uitgroeien tot iets meer. Of dit nu betekent dat je een vreemde taal moet leren zodat je ideeën kunt delen met mensen die uit een ander land komen, of gewoon taal moet leren gebruiken om een interview te beheersen, aanwezigheid in een kamer te eisen of te netwerken met anderen, taal is van vitaal belang.
Taal is belangrijk voor individuen en ontwikkeling
Mensen leren allemaal op iets andere tijdstippen praten, en observeren wanneer een kind taal begint te gebruiken, kan een indicatie zijn van hoe goed ze zich ontwikkelen. Maar dit geldt niet alleen voor baby’s. Het is ook van toepassing op jonge kinderen die op school een tweede taal leren die anders is dan de taal die ze thuis spreken, volwassenen die een tweede taal leren , of zelfs degenen die door een of ander ongeval hun taal zijn kwijtgeraakt en eraan werken om die taal terug te krijgen.
Taal is belangrijk voor persoonlijke communicatie
Hoewel veel van menselijke communicatie non-verbaal is (we kunnen onze gedachten, gevoelens en ideeën laten zien door onze gebaren, uitdrukkingen, tonen en emoties), is taal belangrijk voor persoonlijke communicatie. Of het nu gaat om het kunnen praten met je vrienden, je partner of je familie, het hebben van een gedeelde taal is noodzakelijk voor dit soort interacties.
De basisfuncties van taal
De belangrijkste functie van taal is het gebruik van taal. Het geeft ons de mogelijkheid om gedachten, ideeën en gevoelens zo snel mogelijk met anderen te communiceren. Maar daarbinnen kunnen we taal beter begrijpen door naar de basisfuncties ervan te kijken. De informatieve functie van taal is wanneer we taal gebruiken om informatie te communiceren. In wezen is het de functie om anderen te informeren door feiten duidelijk te kunnen vermelden. Een andere basisfunctie van taal is de expressieve functie. Zoals het klinkt, wordt het gebruikt om onszelf uit te drukken door ons manieren te geven om onze gevoelens, emoties en houdingen aan een andere persoon (of onszelf) over te brengen.
Directieve functie
De richtinggevende functie van taal is een basisfunctie die ons helpt om te sturen of te bevelen. Het geeft ons bijvoorbeeld de mogelijkheid om onszelf of iemand anders te vertellen wat we in een bepaalde situatie moeten doen. Naast taalfuncties zijn er ook verschillende soorten taal en manieren om taal in het algemeen te begrijpen. Als je deze kunt onderscheiden, kun je andere redenen begrijpen waarom taal zo belangrijk is. Over het algemeen is mondelinge communicatie gesproken taal die bedoeld is om met anderen te praten. Geschreven taal gaat over het uiten van ideeën door woorden op te schrijven. Mondelinge communicatie is meestal informeler en sneller, terwijl geschreven taal formeler en langzamer is.
Denotatieve betekenis vs. Connotatieve betekenis
Woorden hebben veel betekenis voor hen, en de betekenis hangt af van de context rond het woord. Dit is de reden waarom er denotatieve betekenis en connotatieve betekenis is. Denotatieve betekenis is de letterlijke definitie/intentie van het woord, terwijl connotatieve betekenis is wanneer woorden positieve of negatieve betekenissen/connotaties hebben. Een voorbeeld hiervan kan ’thuis’ versus ‘huis’ zijn. ‘Huis’ is denotatief, wat de letterlijke term is voor dit type structuur waar iemand kan wonen, terwijl ’thuis’ connotatief is en staat voor een onderdak, familie, veiligheid, enz. Als je het verschil begrijpt, kun je de bedoeling van taal begrijpen.
Zes elementen van taal
Er zijn zes elementen van taal: Duidelijkheid: taal gebruiken op een manier die ervoor zorgt dat het beoogde publiek jouw ideeën volledig begrijpt; dat jouw ideeën duidelijk zijn. Economie: ‘Economisch’ zijn over hoe je spreekt door onnodige taal te vermijden. Dit betekent dat je alleen de noodzakelijke en geschikte woorden gebruikt om jezelf uit te drukken, terwijl je geen taal gebruikt die je publiek niet zal begrijpen. In wezen betekent dit het vermijden van pluisjes of ingewikkelde woordenschat. Obsceniteit: Dit verwijst naar ‘onfatsoenlijke taal’, inclusief, maar niet beperkt tot, vloekwoorden en hatelijke opmerkingen. Duistere taal/jargon: dit is zeer specifieke taal die jouw publiek niet zal begrijpen omdat ze niet bekend zijn met waar je het over hebt. Dit kan zijn wanneer jouw automonteur je uitlegt wat er mis is met jouw auto, maar je bent geen automonteur, dus je weet niet waar ze het over hebben.
Verschillende taalstijlen
Binnen taal en onderwijs zijn er veel verschillende stijlen die passen bij wat de spreker wil communiceren. Hoewel sommige uniek zijn voor iemands persoonlijkheid, kunnen sommige sprekers bepaalde stijlen aanpassen aan de situatie, zelfs als deze anders is dan hoe ze normaal spreken. Direct is een manier om taal te gebruiken om een persoon precies aan te geven wat je wilt zeggen en/of hoe je je voelt. Indirecte taal betekent het gebruik van andere woorden of soorten communicatie om aan te tonen dat je je op een bepaalde manier voelt, maar zonder direct te zeggen waarom of wat, met andere woorden, indirect. Als je ooit ruzie hebt gehad met een significante ander, heb je waarschijnlijk beide taalstijlen ervaren.
Persoonlijke en contextuele stijlen
Deze twee taalstijlen zijn iets complexer. In het algemeen verwijst persoonlijke stijl naar de persoonlijke manier van spreken van een persoon, is informeel en richt zich op die persoon. Contextuele stijlen betekent het veranderen van taal afhankelijk van de context van een situatie. Een professor kan bijvoorbeeld zijn persoonlijke stijl van spreken met vrienden en collega’s gebruiken, en een contextuele stijl bij het lesgeven aan zijn studenten. Onvertaalbare woorden zijn woorden of zinsdelen die we uit andere talen moeten aanpassen omdat we in onze eigen taal geen woord hebben dat hetzelfde betekent. Een goed voorbeeld is hoe we zeggen: “Bon Appetit!”, omdat we geen goede vertaling hebben.
Taal effectief gebruiken
Taal heeft zoveel voordelen voor de mens, maar het kan ook problematisch zijn als taal ineffectief wordt gebruikt. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van hoe je taal gebruikt in elke situatie. Het gebruik van gepast taalgebruik betekent niet alleen het vermijden van obscene taal (er kunnen momenten zijn dat dat echt geschikt is voor de situatie!). Het betekent dat u taal gebruikt die geschikt is voor uw publiek, die ze kunnen begrijpen, waarmee ze zich kunnen identificeren en waarmee ze zich kunnen bezighouden. Levendige taal gebruiken is beelden in uw taal gebruiken, om iets zo levendig mogelijk te beschrijven. Het kan betekenen dat je meer bijvoeglijke naamwoorden of onomatopee moet gebruiken om te illustreren wat je zegt. Inclusieve taal betekent taal gebruiken die niemand uitsluit. In plaats van bijvoorbeeld ‘hij of zij’ te gebruiken om een publiek aan te spreken, is de juiste term ‘zij’ om mensen op te nemen die zich mogelijk niet identificeren met een bepaald geslacht. Het betekent ook het vermijden van elke taal die racistisch, seksistisch, vrouwenhater, hatelijk, aanmatigend, bevooroordeeld, enz. is.
Taal verandert mee met de cultuur
Bij het bespreken van onderwerpen als inclusieve taal, is het gemakkelijk te herkennen dat taal tegenwoordig samen met cultuur verandert. Met technologie komen trends of andere manieren van spreken, zoals hoeveel tieners of jongeren jargon gebruiken als ze spreken. Wanneer samenlevingen ruimdenkender en progressiever worden, beginnen we te accepteren dat er veel andere manieren zijn om taal te spreken. Velen van ons weten het antwoord op de vraag waarom taal belangrijk is, maar we nemen taal vaak als vanzelfsprekend aan of denken er eigenlijk niet over na. Taal is een belangrijke levensvaardigheid, vooral op school en op het werk. Macht: dit is wanneer iemand taal gebruikt om macht over iemand uit te oefenen om hen te manipuleren, hen te bevelen of om hen iets te laten doen wat ze willen. Het kan ook zijn om jezelf als autoriteit in de zaal te laten zien. Verscheidenheid: dit is het vermogen van een spreker om een combinatie van alle bovengenoemde soorten taal te gebruiken om met succes en creatief ideeën over te brengen.
Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!