Gezondheidszorg en welzijnszorg nieuwsWetenschap nieuws

Water is belangrijk voor je lichaam

In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: Water is belangrijk voor je lichaam. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: TED-Ed

Alle planten en dieren hebben water nodig om te overleven. Er kan geen leven op aarde zijn zonder water. Waarom is water zo belangrijk? Omdat 60 procent van ons lichaamsgewicht uit water bestaat. Ons lichaam gebruikt water in alle cellen, organen en weefsels om de lichaamstemperatuur te reguleren en andere lichaamsfuncties in stand te houden. Omdat ons lichaam water verliest door ademen, zweten en spijsvertering, is het van cruciaal belang om te hydrateren en water te vervangen door vloeistoffen te drinken en voedsel te eten dat water bevat. Gehydrateerd blijven is van cruciaal belang voor het handhaven van een normale lichaamstemperatuur. Ons lichaam verliest water als we zweten en in warme omgevingen. Zweet houdt ons lichaam koel, maar onze lichaamstemperatuur zal stijgen als we het verloren water niet aanvullen. Dat gebrek aan water veroorzaakt uitdroging, wat op zijn beurt de niveaus van elektrolyten en plasma doet dalen.

Het helpt ons energieniveau te verhogen

Het drinken van water helpt ons metabolisme te stimuleren. Deze boost heeft een positief effect op ons energieniveau. Het drinken van 500 milliliter water kan de stofwisseling bij zowel mannen als vrouwen met 30 procent verhogen, zo blijkt uit een onderzoek. Negatieve effecten van sporten in de hitte, zonder gehydrateerd te blijven, kunnen leiden tot ernstige medische incidenten. Extreme uitdroging kan zelfs epileptische aanvallen en soms zelfs de dood veroorzaken. Het is vrij duidelijk dat het hebben van voldoende water in je lichaam van cruciaal belang is voor bijna elk deel ervan. Niet alleen zal het handhaven van jouw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid je helpen jouw huidige staat van goede gezondheid te behouden, het kan deze ook op de lange termijn verbeteren. De hoeveelheid water die jij nodig hebt, hangt af van de omgeving en het klimaat waarin jij leeft, hoe fysiek actief je bent en of je lijdt aan een ziekte, aandoening of andere gezondheidsproblemen.

Het reguleert de lichaamstemperatuur

Water dat in de middelste lagen van de huid wordt opgeslagen, komt als zweet naar het huidoppervlak als het lichaam opwarmt. Terwijl het verdampt, koelt het lichaam af. Sommige wetenschappers stelde voor wanneer er te weinig water in het lichaam is, neemt de warmteopslag toe en kan het individu minder goed tegen hittebelasting. Het hebben van veel water in het lichaam kan de fysieke belasting verminderen als er tijdens het sporten hittestress optreedt . Er is echter meer onderzoek nodig naar deze effecten. De darm heeft water nodig om goed te kunnen werken. Uitdroging kan leiden tot spijsverteringsproblemen, constipatie en een te zure maag. Dit verhoogt het risico op brandend maagzuur en maagzweren.

Water in ons lichaam

Het menselijk lichaam kan weken zonder voedsel, maar slechts dagen zonder water. Het lichaam bestaat voor 50-75% uit water. Water vormt de basis van bloed, spijsverteringssappen, urine en transpiratie, en zit in magere spieren, vet en botten. Omdat het lichaam geen water kan opslaan, hebben we elke dag verse voorraden nodig om verliezen uit de longen, huid, urine en ontlasting (poep) te compenseren. De hoeveelheid die we nodig hebben, hangt af van onze lichaamsgrootte, stofwisseling , het weer, het voedsel dat we eten en onze activiteitsniveaus. Enkele feiten over onze interne watervoorziening zijn:

  • Het lichaamsvochtgehalte is hoger bij mannen dan bij vrouwen en daalt bij beide met de leeftijd.
  • De meeste volwassen volwassenen verliezen ongeveer 2,5 tot 3 liter water per dag. Waterverlies kan toenemen bij warm weer en bij langdurige inspanning.
  • Ouderen verliezen ongeveer 2 liter per dag.
  • Een vliegtuigreiziger kan tijdens een vlucht van drie uur ongeveer 1,5 liter water verliezen.
  • Waterverlies moet worden vervangen.

Water in ons eten

De meeste voedingsmiddelen, zelfs die er hard en droog uitzien, bevatten water. Het lichaam kan ongeveer 20% van zijn totale waterbehoefte alleen uit vast voedsel halen. Het proces van het verteren van voedsel produceert ook een kleine hoeveelheid water als bijproduct dat door het lichaam kan worden gebruikt. Op deze manier gewonnen water kan in ongeveer 10% van de waterbehoefte van het lichaam voorzien. De resterende ongeveer 70% van het water dat het lichaam nodig heeft, moet uit vloeistoffen (vloeistoffen) komen.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button